erti kasih sayang

tarikh :6/9/2010
waktu : ptg pas hujan .

waktu tu aku tgh tido..hehe
padahal aku ade keje yg telah diassignkan oleh ibunda aku sejak subuh hari lg.
tp apakan daya , tido itu memanggil2 aku.
ditambah lg dengan deruan angin hujan..hehe
asyiiikkkkk ahhhh...(sambil menggeliatkan ketiak)
hehehe...

tibe2 aku tersentap..
aku spt sdg mendengar 1 bunyi..
spt ade entiti yg memanggil2 namaku..
hatiku terdetik " bunyi apekah itu.?ade kucing masuk rumah ke.?"..
tp xkan kucing pandai pggil nama aku..
jd aku amati dgn kusyuk lg tawadduk..
"amiiii....amiiii....amiiiii...." (xkan die nak pggil dion..dion plak.tu nama kod rahsia agent bg aku kot, mane mungkin org sebarangan taw nama dion tu).hehe

aku tgk jam jap sambil2 tu..
aku fokus skejap minda aku..
aku cube mencari kewarasan jap..
ohh..(sempat ohh skejap)..
aiseh..ni suara mama ku ...
pasti beliau sdg panas hati melihat assignment yg diberi tidak disentuh..
aku apelg , bergegas mencapai towel..lalu mandi..
aku lupa aku kena cashkan cheque mama aku..hahaha
anak bertuah betol aku ni kan..?

ok..pas mandi ,
aku capai kunci subaru impreza aku ,
aku start engine berkapasiti 660cc nya..
vroomm..vroom...bunyi turbonya memecah keheningan ptg tu..(ptg hening ke..?)
aku pon bwk la dgn tergesa2..
ketika meter kelajuan mencecah kelajuan impak maksima ,
aku nmpak traffic light da mencecah lampu kuning..
lalu aku menekan brek dgn lincah dan cekapnya...persis syamsul anak yusof haslam dlm muvienya..hehe..
sreeettttttt..bunyi imprezaku mendriftkan dirinya sketika...
banggggg...!! bunyi dentuman...
aiseh..kuat plak bunyi dentuman audio ku ini.hehehe
xdenye aku nak eksiden ptg2 buta ni..hehehe..

aku pon brenti sjenak sambil berzikir memuji2 TUhan...(aku xtipu..btoll)..hehe
sdg aku menunggu kehijauan trafic light itu ,
aku terpaku dgn 1 permandangan dihadapan aku..

aku nmpak 1 wanita..1 basikal buruk..2 anaknya..
mrk sdg menunggu kenderaan berenti sbb nak melintas..
anak die sorg down syndrom kalu dilihat dari luarannya..
anak itu duduk didalam bakul basikal tu.
anak lg sorg prempuan..dlm usia budak skolah rendah..berada disisi wanita itu.
sdg menunggu kenderaan brenti ,
aku lihat 1 fenomena yg mensayukan ati aku (betol ke ayat aku ni?)
wanita itu mencium2 anak kecilnya yg cacat tu..sambil mengusap2 kepalanya..
tampak kasih sayang yg xterhingga beliau itu.


-cam ni la mak ayah korg syg korg mase kecik2..aleh jgn nak tipu ckp xde kena cium2 ni.hehe-

aku sedih sketika..
aku sayu..
hati kental aku dirobek sbentar..
bgitu dlmnya kasih seorg ibu.even mreka tampak susah..
ditambah dgn anak yg kurg upaya...
tp segala kekurangan itu tidak mngurangkan sedikitpun kasih syg antara mereka.

aku terkenang sketika nasib aku...
aku bertuah lahir dgn kesenangan..
membesar dgn kasih syg dan kesenangan..
hidup dgn kesenangan..
aku xpnh naek basikal kecuali untuk bersukan..
aku diajar memegang stereng bukannya hendal basikal..
syukur Tuhan..kau beri keluargaku sedikit rezeki berbanding insan lain yg kurg bertuah.
syukur Tuhan , kau berikan kesenangan kepada Kedua org tuaku ..
Syukur Tuhanku atas segalanya..

sdg aku mensyukuri sgalanya ,
trafic lite telah menjadi hijau dan aku pon menekan pedal sambil berdecit2 bunyi blow off aku..
tempat ingin aku tuju , Malayan Banking ataw nama manjanya , MAybank..
ok..sampai sana aku pon pg la cashkan cheque tu dan pulang kerumah..
aku xde point nak lepak ptg tu sbb kwn2 xde..
semua da berambus balek hometown..hehehe
jd mmg aku jd anak mithali lg solehla duk umah je..hehe
terencat aku seminggu dua ni xmelepak..hehe

ok.settle ttg hari ni..
sok mungkin aku sekeluarga pulang ke kg belah ayah aku.
kat kg melayu majidee Jb..tahu..?kalu tahu , xpyh dtg..mnyemak je..
t nenek aku bising..malas aku dgr beliau bebel..hehe
hopefully syawal kali ni membawa seribu rahmat pada semua.,.
sekian aku ucapkan ,

SELAMAT MENYAMBUT AIDILFITRI , MAAF ZAHIR JE..BATIN TU KALU ADE , MAAFKAN JUGAK LA..TP RASENYE XDE..

p/s : setiap hariku tuliss..yg kutelah jatuh cinta..tp kurasa bersalah..tidak kunyatakan padamu..~

2 comments:

syazwani 'atiqah said...

weh2...ak slalu tgk pompuan tue dgn ank2 die....sob3

dionzo de sauza said...

yea ke..?
aku slalu tgk wani dgn kek lapisnya..hehe