Kuala Lumpur

sabtu lepas aku msg pomen kete aku ,
tanya pasal keadaan kancil kesayangan ku itu..

aku : sy ingat nak dtg KL isnin ni , jd cmane nak ke bengkel..?dtg naek bus..
pomen : ko amek LRT ke wangsa maju , t aku jemput..
aku : tq2..

KL , LRT , WANGSA MAJU ..??
wallauweh..

aku bru berapa kali turun KL tanpa ditemani parents..
xpenah naek LRT..
dan xtahu dimanakah ia wangsa maju itu..
mcmane ea..?

jd aku ajak wan ..merangkap drebar dan teman aku..
tujuan Ke KL ade 2..
pertama adelah untuk menjemput kancil keshayangan ku itu..
kedua adelah untuk mencari brg kreta ayah aku..

jd kitaorg btolak kul 8.30 ari isnin dari melaka sentral..
sampai sane lebih kurg kul 10 kot..


-boleh jem lak , jd kena trun sbelum sampai stesen Pudu , menapak le-


-nampak ini board , mcm best je-

da sampai pudu ,
trus ingin menuju ke Wangsa Maju..
persoalannya bagaimana ingin sampai ke sana ..?
tanya org la pe lg..
abeh sume org kitaorg tanye..
sampaila kami berjaya naek LRT yg menuju ke wangsa maju..



-tunggu Lrt sambil borak2 ngumpat org-

sampai wangsa trus call pomen tu..
lalu die pown jemput kami dgn menaiki pajero ijaunya..


-bosan dow tggu pomen-

sampai bengkel ,
bayar bill..
rm950 la siak..
melayang camtu je..
katenye gear box pecah..
lahanat punye budak sewa kreta..

jd objektif pertama telah tercapai..

pastu trus memandu ke klang..
untuk objektif kedua..(cari brg keta ayah aku)..

masalahnya ,
di klang nak ke mana tok cari brg tersebut..
lalu wan call uncle die tanye tempat halfcut best..
uncle die ckp samada kat kapar atau bukit kemuning..

jd aku decide nak g kapar dulu..
dan ade msalah lg..
camne nak kesana..?
baru teringat aku ade sumthing yg boleh membantu..
GPS..


-inilah dia yg byk membantu kami dari sesat di kuala lumpur-

jd aku trus ke kapar..
3 jam aku cari xjumpa brgnya..
kira brg yg aku nak tu Rare giler..
aku da bengang..

tibe2 tringat ade sorg budak duk meru..
akid uzair bin ahmad jaelan a.k.a kojing..

aku pown call beliau ..
nak kerumah cadangnya..
die pown guide la kami dari telefon..
tp tah camane leh sesat sampai ke UiTM puncak alam..
siak akid..
suruh aku cari replika durian cam kat segamat..
tp aku xjumpa2..


-siak , terlajak sampai UiTM puncak alam, jaoh kot-

pastu call balek sampai la jumpa rumahnya..
lepak rumah beliau jap..
minum2, makan2, kutuk2 akid..


-pose manja dari akid-

mlm tu akid ajak teman die g digital mall.
die angkat laptop sebijik..
pastu siap belanja kami makan lg..
baek gile akid ni..walaupown muka mcm penyamun (hehe)..
pastu balek umah makcik aku kat penchala..
dan sudah pastinya dgn mggunakan GPS lg..

sok pgnya ,
kami bangun kul 11 pg..
awal giler..
pastu kuar balek..cari brg keta tu lg..
hari tu kami pg ke bukit kemuning lak..

dan akhirnya kami jumpa brgnya kat sana..
bersyukur gile..
sbb aku da bosan amat tgk kedai halfcut..


-brg sudah jumpa , wan belek2 ape benda tah, nak bwk balek sbg buah tgn kot-

pastu kitaorg cadang nak enjoy..
aku call acap ,
jemput beliau ..

wan call kazen die,
jumpe beliau gak..

first kitaorg g mutiara plaza ,
karaoke..
sedare wan nak payung..


-trima kasheh kepada kazen wan-

pastu g lepak makan2..minum2..
mlm tu kazen wan nak bwk kami melihat2 realiti dunia sebenar..(hehe)..
adela pg 1,2 tempat tu jalan2..

pastu dalam kul 1 pg bertolak nak antar acap balek..
sampai kota damansara,
sempat singgah uptown jap..
then antar acap balek..
pastu kami trus balek melaka..
sampai lebihkurg kul 5 pg..

pnt seyh..

xpela..
pasni , da boleh jalan2 KL da..
tp GPS msti ade la..hehe
kalu x , mati sesat aku..

p/s : jem , Jalan berselirat dan tol boleh membunuhku jika di KL.

19 comments:

Ummul said...

"jem , Jalan berselirat dan tol boleh membunuhku jika di KL."

Moral of the story: Jangan duduk KL.

-Choco- said...

Dear Mr. dion,

laaa. awat hang tak habaq dtg KL?
Buleh saya jd tourist guide anda. hahaha..

wangsa maju dekat dengan teratak saya. buleh saya tunjukkn selok belok KL ni.

Seb baik ada Mr.GPS anda. huhuhu..

p/s: KL mmg jem, tpi best. Backup KL. hehe

Love, choco..

akiduzair said...

kukuhkan skil memandu anda di KL ye..
hahahahaha...

fana said...

ah...dah alang2 g umah akid, pesal x g umah aku...confirm hang lalu depan jalan tue...hahaha..

canitk kat replika durian tue? ingt d segamat je ke ada...hahaha

akiduzair said...

fana: dia tak jumpa pun durian tu. tu pasal la sesat.. aku pun pelik apasal dia tak jumpa.. padahal benda tu ada je tletak kat situ.. matanya dibutakan dengan keindahan tempat tu kot.. ahahahaha...

dionzo de sauza said...

to ummul :

duk kulai boley..??
dkt sket..

dionzo de sauza said...

to choco :

kalu boleh,
nak habaq semua org dtg KL aritu..
tp masa xmengizinkan..
xpela..
next tyme eah..

yeah..shayang GPS..haha

dionzo de sauza said...

to akid :

skill memandu aku di tahap F1..
tp tu kan tempat ko..
karang aku jd hebat dari ko ,
kesian lak ko..

ko la siak..memandu mcm setan..
da la driver KL semuanya marabahaya..
rase nak lempang sekor2..

hehehe

dionzo de sauza said...

to fana :

laen kali aku roger ko lak ea..

t kite dating same2..hehehe

dionzo de sauza said...

to akid :

aku da jumpe durian tu mase nak kuar la siak..

durian ape kaler da luntur cmtu..mcm da kena makan ngan raksakse..
kalu aku pakai teleskop pown xkan perasan nye..

sembunyi antara pokok2 lak tu,.

dobot said...

jauh perjalanan, luas pengalaman,
eh eh? betul keh ni peribahasa?
haha
:DD

fana said...

to akid: hahaha...hang g cat lah durian tue akid cuti2 nie...dpt pahala kan...hahah..indah lah sgt...

to dion:xmo2 dating gan ko..t aku kena cubit gan ummul sejuta kali...euuu...sakit

dionzo de sauza said...

to dobot :

salah la..
jauh perjalanan ,
makin byk kena bayar tol..
(kalu kat KL la..)
hehe

dionzo de sauza said...

to fana :

hahaha..
ummul cubit saket ea..??
die ckp x saket pown..

Ummul said...

@fana:ceh,mana aku ada cubit2 org..haha
@dion:nak duduk kulai..? ha..cpt2 gi pilih rumah bungalow mana.

Ummul said...

@dion:nak dating ngn fana? bwk i sekali.

dionzo de sauza said...

to ummul :

xmampu nak duk banglo..
org mishkin..

nak dating ngan fana mane ley bwk u..
t u cubit semua org..

nama pesakit:are_moizz said...

kl mngancam nyawa kite bro..
tkt i..kl sgt marabahaya..seb bek ade u yg menemani n melindungi i..hahaha...
kl kite dh tawan..
lps ni ke mne detinasi kite?
genting?nk2?hehehe..

p/s:pastikan plan ke genting menjadi..genting!!tgu!!aku cabar ko!!!(cm dilog dlm kl menjerit plak..hehehe)

dionzo de sauza said...

to are_moizz :

alala..
manjenye ko ni,..
jgn la dishini..
nnti dinampakin owg dong..
hahaha..

genting..??
sudah tentu..
t kita drift sket kat sane..
kita tawan genting..
haha