REALITI KEHIDUPAN

oit..
tempoh hari..
jumaat , sabtu dan ahad lepas...
seramai 30++ pelajar uitm kampus segamat telah berjaya menginvolvekan diri..
untuk aktiviti kemasyarakatan..
iaitu OPKIM / program anak angkat.
bertempat di kg mensudut lama , batu anam , segamat , johor.

tentatif program :
hari pertama..


gerak dari bilik dalam kul 7.45 pg cmtu la..
ngan acap..
kena tggu bas kat admin kul 8..
tp korg tau la bas uitm..
kul 8, 8.40 baru sampei..
ceh..
da la aku sempat kan sound ngan "mak guard " sblum nek bas pasal rambut aku yg ikal mayang ni..
abes budak2 da aim aku..ceh..

dalam bas mase nak g kg tu ,
kak shikin bg 3 walkie talkie pada beberapa student tok komunikasi disana..
katenye kat sane xde line hp..
aku ingat die melawak je..sekali btol da..
salah 1 walkie talkie tu menjadi milikku..hehehe
kate kak shikin ,
"walkie talkie ni sy bg pd org yg dipercayai , nah awk (aku le tu) , sbb awk pg2 da kena sound ngan guard pasal rambut , awk jd wakil lelaki tok pegang walkie talkie nih "..
ceh..1 pemerlian di situ..timakasey..

dalam bas xde pe yg menarik..
taklimat dan taklimat..

sesampei nye kiteorg di sana..
benda pertama kiteorg wat adelah mencari signal hp ni..
bapak r..xde line..kalu dpt pown sayup2 ke..
xpe..aku gagahkan juga diri ini..

mcm biasa..majlis dimulakan ngan ucapan dari ketua kg, ketua gerakan umno , wanita umno , wakil rakan muda dan wakil uitm..
seterusnya penyerahan anak2 angkat pd keluarganya secara xrasminya..
yg simbolik pada kul 3 ptg t..

pas da bg anak angkat tu ,
ape lg , balek umah la..
aku ngan acap serumah..
akid sorg2..hahaha
dpt rumah pakcik kudin dan makcik ani bersama 5 anak2 nya..campur kami jd 7 la..
keluarga ni boleh dikategorikan sbg susah..
aku pown sebak mase tgk..
tp layanan mrk amat superb..
mmbuatkan aku lupa yg aku ni anak angkat je..sob,sob,sob..

hidangan 1st kami dirumah tu adelah ikan bakar yg dibakar sendiri oleh cik kudin..



pastu yg best nye ,
kuarge ni layan inul beb..dangdut bah..
bile nak makan je , die akan mendendangkan lagu dangdut yg menusuk jiwa ini..
style..bak kate cikdin "biar susah , yg penting hati senang "..


-dangdut maa-

pastu tengahari g semayang jumaat..

pastu ptg tu kna g balai raya balek..
untuk mejlis rasmi..
dato' subramaniam dtg..
org kg mcm teruja je bile dato' dtg..
siap wat request utk padang bola sepak dan sposor tuk majlis opkim ni..


-dato' sdg cover perut mase menuju balairaye-


-dato' da sampei , roger , kate akid yg seronok bermain walkietalkie aku-


-dato' dan tetamu jemputan merasmikan program ni-

ptg tu hanyelah majlis perasmian je..
xde pe yg menarik..
masih cube membiasakan diri ngan atmosfera disitu..

pada belah malamnye lak..
kalu ikut tentatif , ade semayang maghrib dan isya' berjemaah..tazkirah dan bicara bersama pemimpin.
tp aku ngan acap boleh bantai tido sampai kul 7.40..
jd bapak angkat aku ckp "da lmbat ni, kite g isya' je la "..sporting gak..
jd terlepas la aku ngan tazkirah tu..

pastu bicara bersama pemimpin batal lak..
ganti ngan soal jwb bersama pemimpin..hehehe
mlm ni gak la 1st tyme aku pakai kain plekat..stelah berkurun meninggalkannya..
tu pown acap yg tolong pakaikan..manje x..??hehehe


-terimakasey acap sbb pakaikan aku kaen ni..-

mlm tu soalan2 yg diutarakan antaranya :
-ape keistimewaan kg ni
-pasal jeram la
mcm2 la..

tp soalan akid yg plg berpelajaran..
"apekah plan yg dirancang tok memajukan kg ni?"
gile la ko akid..
mmg patot ko jd YDP kami..


-gaya seorg pemimpin dan juga seorg pemusnah hehehe-

dan dijwboleh barisan panel kg..
apetah jwpannya aku da lupe..


-ni la barisan panelnye-

aku risau gak ngan ketua kg nye...
mcm lalok je..
bukan aku je perasan..ade la 2,3,4,5 pelajar lg curiga ngan tok ni..hehe

hari 1st diakhiri ngan aktiviti soal jwb tu..
pastu balek umah..
dihidangkan ngan juadah lg,,
aku da kembung dan makan je..
tp acap rilex je..seolah2 tiada ape berlaku pd perutnya tu..ceh..
pas makan , borak2 dan tido..

hari kedua


hari kedua ni la yg paling best..
hari kami dimulakan ngan 1 kejadian best lg lucu..
acap dihinggapi taik kucing..hahaha
berderai tawa dalam tangisan aku pg tu..siap hantuk2 pale kat dinding..


-comel gile muke acap mase tu , taik pown comel gak -

umah tu ade bela 2 kucing xsilap aku..
da salah sekor nye telah menderhaka lalu menganiaya acap yg xbersalah..
bak kate acap "bau die mcm sialllll"..
hehehehe
makcik da bising2 marah kucing..

pastu g mandi..tp acap g samak..hehehe

aktiviti pg kedua ni adelah program motivasi bersama plajar UPSR..
bertempat di sK mensudut lama..
korg taw x , plajar darjah 6 die hanye ade 4 org je..
pehg..aku da teruja da..
naseb baik die jmput skolah lg 1..apetah namenye..ditambah ngan plajar darjah 4 dan 5...
nmpak la ramai sket..


-sk mensudut lama-

program dimulakan ngan taklimat dan kate2 aluan..
pelajar2 dan fasilitator dibahagiakn kepada 5 beberapa kumpulan..
mula2 kena wat nama dan trademark kumpulan..

-ni le kumpulan aku , namenye BIONIK (biasalah budak2 pilih)-

pastu aktiviti seterusnya adelah mendirikan lobak merah dgn mngimbangi kentang..
peh..dgr mcm komplikated je kan..??
aku guna teorem pithagoras nak wat mende nih..
hehehe
dpt plak..

-ni la hasilnya..-

aku rase boleh dpt noble award tok hasil usaha kami nih..hehehe

pastu maen timbul2kan telur lak..
kena timbulkan telor tu separuh2..pening kepale aku...
untuk aktiviti ni..aku mnggunakan konsep pembiasan cahaye..hehe
xde kene mngena lgsung..


-himpunan telor2..naseb baek aku masih ade 2-

pastu ade aktiviti nanges2 lak..
mcm biasala..nak insafkan budak UPSR ni..
bg die ingat tujuan die dtg skolah..blaja..
jgn ingat nak Maeenn je..


-aktiviti dimulakan ngan nyanyian lagu enjit2 cemut..-

mula2 budak2 ni muke nak gembira je,,
senyum sampei telinge..
die xtaw jap lg die akan nanges punye..hehehe


-kegirangan terserlah di wajah anak kecil ini, dan sejurus kemudian semuanya menitiskan segala air yg ade-

dan mase dlk kelas tu..
aku jumpe 1 buku cerita yg menarik minta remaja kini..
dan aku rase korg patot memilikinya..


-nak amek UPSR da ..takot lak-

pas je nanges2 tu..
sesi fotografi lak..


-kehenseman terserlah diwajah fasilitator2 dan pelajar2-

pastu majlis penutup dan pnyerahan cenderahati pada wakil sekolah..
abes la aktiviti pagi tu..
balek umah..makan2..


-penyerahan cenderahati pada wakil skolah-

ptg tu ade sket diskusi..
berkenaan persembahan kebudayaan pada malam harinya nnti..
mcm2 cadangan..
nak wat kisah pengembaraan la..
zapin la..
last2 wat pasal adat perkahwinan..
dan xpasal2 aku kna jd pngantin wanitanya..ayu plak aku ni,,ceh..


-perbincangan antara 2 pihak..pihak lelaki dan wanita-

pastu pg lwatan industri..
tgk lembu,ikan keli,ikan baung,sayuran..
budak2 kena naik lori..hehehe
aku naek 4wd la..
aku kan org2 kenamaan..heheehe
timakaseh pada bapak angkat akid yg telah menjemput aku menaiki kenderaannya..


-keceriaan terasa diwajah anak kecil ini saat inign menaiki lori tersebut-


-aku naek ni..nmpak tgn aku kuar tgkap tu.??-

mende pertama aku nmpak mase sampai ke tempat tu adelah seekor lembu..
aku ingat kan SARI td..baru nak menjerit maki die..
tp bukan rupenye..hehehe

ni la sari nya..eh lembunya..


-"nama sy lembu..nama anda??"-

kak shikin berpesan..
"wahai anak2 ku..
berhati la ketika berjalan..
jika tidak..nescaya kamu akan ditimpa bala bencana.."
dan kate2 nya telah terbukti..
sorg fasi telah terkena meteor lembu..
hambik ko..hehehe


-mmg terbaik dari ldg la kate org-

pastu bergambar sket..
kejar lembu..gado ngan lembu..
dan berkasihan ngan lembu..hehe


-acap dan lembu adelah teman baek-


-fasi dan pekerja ladang bergambar bersame-

pas g tgk lembu..
g kebun sayuran lak..
kate org kg..
kebun ni mnggunakn teknologi terkini..
tp tgk mcm biasa je..
mgkin bg mereka itulah yg terkini..


-ni lah teknologi terkini, iaitu siraman automatik , dan akid menjadi model nye-

mase nga sebok tgk2..
tibe2 nmpak ferrari oren..
gile r..org kg ni kaye2 gile2..
teruje aku..


-sempat bergambar ngan ferarri ni..teruja gile-

pastu g industri last..
industri SERAI..
gile byk serai..


-kat bagan serai byk x serai..??-

balek2 da pnt..
kena paksa tgk makcik2 buat pizza lak..
adoiyai..


-makcik wat pizza..namenye kendi sarawak dan popia nestum-

pastu balek umah..pnt gile..
da la signal hp xde..
meradang gak la aku..

pastu malam harinya di penuhkan ngan aktiviti kugiran..
yg ni aku xbrapa puasati..
mule2 pakcik2 layan lagu2 40 an..
pastu kak shikin suruh aku nyanyi..
kira nak tunjuk yg budak uitm involve gak..
aku tanye makcik wanita umno tu..
die ckp mmg plajar uitm akan dibagi nyanyi..
pastu die bg buku lirik milik band tu..
peh..lagu2 aneh semuanya..pastu aku pilih lagu "semalam yg hangat-wing-
aku tanye pakcik tu boleh x die bwk lagu tu..
katenye xboleh..nnti die pggl anak2 mude kg tu tok maen lagu tu..
bile da pggl budak2 kg tu..
dieorg boleh plak bantai nyanyi lagu bunkface byk2..
bajet bagus..
padahal org tu tu suh die maen muzik dan budak uitm nyanyi..
budak2 uitm da mnympah terus blah balek rumah..
ko nyanyi la sorg bang oi..ko kan bunkface kan..kan..??
bajet..


-kugiran 40 an-

balek umah tido..

hari ketiga/last day

hari ketiga ni adelah aktiviti sukaneka..
pg kat skolah semalam balek..
aktiviti bersama budak skolah smalam..
mcm biasa..fasi dan budak2 di bahagikan kepada 5 kumpulan..

permainan pertama adalah..
belon beracun katenye..
maen baling2 belon ke blakang..
sape byk die mng..
dan kumpulan aku menang..bagga seyh..


-hebat gile kumpulan aku maen belon..hehehe-

pastu main golf kg..
tp aku tgk da mcm hoki da..
coz gune stick hoki dan bola sepak getah..
untuk game ni kumpulan aku menang lg..


-aku mng lg...-

pastu maen bowling padang..
bapak r gne buah kelapa..
baling nak ganas lak tu..
haish...
untuk ni aku da lupe dpt tempat keberapa tah..tp kalahla..


-baling2 buah kelapa-


yg si akid plak..
org sibuk main2 die boleh bantai buat aksi2 eksotik die tu..
hehehe


-akid dan bolanya-


pastu maen tarik upih..


-akid bajet die ringan..hehe-


dan last skali main tarik tali antara uitm dan kg..
bapak kuat org tua kg ni..
kiteorg menang ..
tu yg penting.,.
uitm the great..!!!


-pihak uitm-


-pihak kg-

pas sukaneka..
balek jap..
ptg tu ade majlis pnyerahan balek anak angkat pada uitm
dirasmikan oleh dato' othman jais..


-pelajar diserahkan balek pd uitm-

dan selepas tu adelah majlis pnyampaian hadiah tok sukaneka..
kumpulan aku dpt tempat 1st..
teruja gak la kiteorg..


-sy menang motor..-

pastu balek umah..
di rumah
ak dan acap amek2 gmbar ngan famili angkat kami..
mak angkat aku lak nangis2 sedih kitaorg da nak balek..
aku tahan je sedey..
acap da merah mata da..
maklumla..acapkan berjiwa lembut..


-keluarga kami-

aktiviti terakhir hari tu adelah madi jeram..
mule aku teruja gile ..
ingat jeram yg mcm dlm TV tu..
rupenye jeram berlumut biasa..
tp boleh la..
dpt gak la aku 1 2 luka akibat batu2 tajam kat situ..


-acap berkemban bsama adek2 nya-

dan ketika dalam perjalanan dtg ke jeram..
ade 1 kecelakaan menimpa 2 org pelajar uitm..
mrk bwk motor dan terjatoh sendiri akibat tersalah brek..
abes calar balar anak dara 2


-org ckp die mmg laju..hehehe-

dan akhirnya tamat la OPKIM kami apabila tibanya bas kesayangan kami ini..
syukur..
tp sedih gak la..
maklumla da 3 hari kat situ..
tp xpela..ade mase kami dtg lg..


-usaha,tqwa mulia..jeg..jeng..jeng..kojeng-


-fasi2 lelaki yg kacak2 belaka..hehe-

pas je sampai uitm..bpk aku pown sampai gak..
jd terus balek..

opkim ni byk mngajar aku erti kehidupan..
erti kesyukuran..
erti persahabatan..
dan mcm2 lg..
insyaallah kalu ade ksempatan aku akan pg lagi..

sekian

14 comments:

fana said...

gmbar2 realiti di sana sgt byk disini..disini dan disitu, semua ada.

aku suka melihat gambar2 manusia 2 yg punya visi dan misi ini..

owh! kau sgt rock dion..

hafizahabdulrahim said...

wah!!!
sangat best dapat pegi opkim..

hafizahabdulrahim said...
This comment has been removed by the author.
hafizahabdulrahim said...
This comment has been removed by the author.
annur razali said...

asal aku tade, haih, awituh sipi-sipi aku nak bagee name tok neyh tapee aduh, gile jeles ngan ko dion weyh

akiduzair said...

tiba2 aku terperasan kau banyak letak gambar aku..
payung habisss...
hahahaaa..

eKyN said...

Wakakaka..lawak gler acap kene berak kan si kucing tu
opkim byk bg pengertian psal khidupan..
bestnye korg..
xpe nt aku akan join gak 1 ari tanpa modul!
huh

haha

dionzo de sauza said...

to fana :

yeah..mcm2 gelagat manusia..

aku rock..??

mane ade..aku alim la..hehe

dionzo de sauza said...

to hafizahabdulrahim :
jom..pg shame2..

dionzo de sauza said...

to noe:
jgnla menjelesi diriku inih,,
hehehe
xpe next tyme ade lg..

dionzo de sauza said...

to akid :
aku saje ltk gmbar ko byk2..
t ade projek sng la ko nak approve (kipas2)
hehehe

dionzo de sauza said...

to ekyn :
xbaek gelakkan acap..
die hanye lah mangsa..

hehehe
modul..??ape tu..??makanan kucing ke..??
hehehe

rahmat said...

boringgggg.
haha

dionzo de sauza said...

to laici :
laici jahat..
auw