heart and brain


erm..
entry kali ni lebih kepada menanyakan pendapat..
bukan luahan mahupun pengalaman..
yeah..
inginkan pendapat kamu2 diluar sana..
yg bijak pandai..
yg bijak berceloteh ttg hati dan perasaan..

cerita nya mcmni..
tempoh hari..
sedang aku lepak2 di bilik lycan..
kami berborak2...
tah camana boleh terbuka cerita ttg jantung/hati dan otak..

cerita nya begini 

aku : acap , ape kata kite curik otak lycan..
acap : aku da lame plan mcmtu..tggu ko ajak sekali je..
aku : yeala..die ni da la pndai , baek lak tu..kalu kite rembat otak die, ley jd pandai..
acap : a'ah..boleh x kami curik otak ko lycan..??
lycan : boleh je..ape yg xbolehnya (ayat trademark lycan)..
acap &aku : yay..jum tgkap lycan..
lycan : jap2..sblum tu aku nak criter sket nih..
aku : pedia..??
lycan : korg tahu x otak dan jantung berkaitan..??
acap : blurr~~
aku : lg blurr..~~


kate lycan..perasaan kasih syg , cinta , benci..
semuanya letaknya di jantung...
otak hanya mgawal je..

aku : jd kalu mcmtu , kalu org terima jantung derma , kalu die ade isteri ataw org yg die syg , die akn lupekan la org tu..??
lycan : a'ah..lebih kurg mcmtu la..
acap : waa...
aku : da tu kalu aku bedah jantung , aku akn lupekan semuala..??
lycan :erm..yup..

btolke kate2 lycan tu..??
btolke perasaan kite letaknya di jantung..??
btolke org yg bedah tukar jantung akan lupekan segalanya..??
aku nak korg semua yg jwb...


p/s : kalu nk lupe org yg kecewakan kite , perlukah kite tukar jantung..??ayoh..!!

24 comments:

acapabdulrahim said...

hehe. tukar jantung kos nya mahal!
aku tak mampu.

lagi satu kalau tukar pastu bnyk komplikasi kan dah susah.

cmnilah.
klu nak jantung ko bersih, ko try minum clorox.
bukan setakat kecewa yang kau lupa, semua bende kau lupa nanti..

kau sedar2 dah jadi roh dah. haha.

Bonbon Chaud said...

kalu nak lupakan seseorg tak perlu tukar jantung,lupakan aje lah walaupun pahit...kalu awak nak tukar jantung tukar dgn acap,sebab korang sekepala.

norzila musman said...

law cmtu nk wat p'bdhan jntung skunk la..
huhu..nk lpekn bnda yg lpas..
hekhek..

tp,bkn sume tu b'gntung kt otak ker??
otak yg save data kte sume...

Fiqa said...

nk lari dr kenyataan....

Para Jamaludin said...

salam.

mcm ayat mula puisi bertajuk cinta disampahkan oleh fynn jamal.

jantung,diam.
akal,diam.
urat,diam.

aku rasa kalau semua tu diam, boleh kot lupa.

kalau bising dan nak ajak bergaduh lagi, meh aku tolong diamkan.

haha!

aku terfikir tentang bedah jantung tu.kalau kau bedah, nanti mesti berparut kan?
bila kau tengok parut itu, mesti kau akan kata,
"eh,parut ni kenapa ya?"
"oh..aku ada bedah jantung dulu."
"kenapa ea?"
"haa..sebab nak lupakan dia"

nah! kau ingat juga bukan?

dan aku mahu lalala~

diri sendiri yang tentukan sama ada jantung dan otak tu mahu atau tidak untuk bekerjasama.

dionzo de sauza said...

to acap :
mintak la bantuan jabatan kebajikan..murah sket..
clorox..??
bek aku nila je bongok..

dionzo de sauza said...

to bonbon chaud :
tp susah nak lupakan..
nak tukar ngan acap..??
pilihan yg merugikan..
baek ameh jantung lembu..hahaha

dionzo de sauza said...

to norzila musman :
silap..
sbenarnya sume save kat harddisk..
huu

dionzo de sauza said...

to fiqa :
knyataan tu pedih..
walau kite tertawa sekalipon ,
xkan mengubah knyataan tu..

dionzo de sauza said...

to para jamaludin :
good answer..
tpkan..
kalu aku bedah..
aku wat laser treatment lak tok ilangkan parut..
jd da tak ingat..
hebat x aku..??

Fiqa said...

why not you let it be as your sweet memory,
where you were sad,
you can think of her...
sweet or silly memories that you have with her... and it may make you smile?

well,
it works for me...

nota: kita kena hormat keputusan org itu walaupun dia memedihkn...
gud luck ya!

dionzo de sauza said...

to fiqa :

erm..
dulu aku pnh pikir cmtu..
anggap semuanya baek2 je..
tp susah..
sbb die sntiasa wujud dlm diri aku..
mmg die sweet memori ku..
tp ia sakit..
dan aku da sgt2 hormat keputusannya..
just skrg aku just harap die gembira sentiasa..

TSYA'Z (~_^) said...

hehehe...mana ada leh lupa kalo dah buang jantung..hehhe orang koma pun still ingt memori dia walaupun dah nyawa2 ikan jer..huhu

lagpun di sebalik stiap kejadian mesti ada hikmahnye...

Para Jamaludin said...

hebat siot!
dh la kau bedah,kau jugak yang nk wt laser treatment tu.
padahal pesakit tu pun kau.

gile terer!

lalala~

bg aku tak ppayahlah bedah2 jantung ni.
kau kena bedah otak, technically.
setkan dlm minda bawah sedar kau.
yang kau mesti lupa.
yang kau mesti tak ingat.
yang mesti tak nk tau langsung psl dia.

aku dh choba.
sekali aku dh lupa semuanya.
tapi xdela hilg ingatan..
bleh jd gila kot..

dionzo de sauza said...

to tsyaz :
hikmah...
hurm..itu yg sdg sy cari..

to para jamaludin :
aku mmg terer..huu

ok2..xjd bedah ok..hehe

fea.elixza said...

there lots of things that i wanna write here, but i think most of it; i'll try pull it out..hehehe..

when it comes to this thing, its a combination wif feeling of that person,
yeah thats rite, our brain were handle it, but how bout ur feeling?
even when ur brain had made final decision how bout ur heart??
does it hurt??
what is the condition..do u care bout it??
when it getting hurt does it effect your brain??
juz think bout it, if u dont want just ignore it..
thats the question..
thats what im think bout this session..where i found it quiet unique..

i dunno what im saying.. sorry if it sounds nonsense..yeah..
finally found that when your heart get hurt, it hard to find it medicine rite..same goes to everybody, but it just how the person handle it and let the brain make the final decision..

sorry, sorry, sorry..
this is an opinion and without any intention..
beat of luck..=)

dionzo de sauza said...

to fea.elixza :
waa...
xfhm sgt la cik adek..
mcm complicated je pnerangannya..
xpe2..
cube memahaminya..

Para Jamaludin said...

bg aku, kita sendiri boleh pilihlah, nak ikut otak atau hati/jantung.

terpulang pada kebijaksanaan kita.

berfikir secara mendulang. mana elok ambil,mana buruk buang.

jgn berfikir secara span/sponge.
semuanya nak serap dlm otak.

pastu blurr~

aku dh ngntuk.esok2 la aku smbung.

hafizahabdulrahim said...

boley tak kalo nk menyemak kat cni jgk??
just nk ckp sumthing.
hidup ni memang ada cabarannya,
semua org kne lalui cabaran itu.
setiap keputusan dtgnya dr otak dan juga dalaman kita(dlm hati ke jantung ke).
semua org ada kenangan pahit tapi hidup ini perlu diteruskan jugak kan??
memang susah kadang2 tapi kita kena kuat.
because time will pass,he or she will be fine,
because thats the way it works,
how do I know?

it has to be...

dionzo de sauza said...

to all :
jd maknanye kna lupekan die..??
tp..
die ade lah 1 dalam 1000..
bukan setiap hari kite ditemukan ngan insan yg btol2 kita suke..
bukan setiap hari kite jumpa org yg btol2 kita syg..
blum tntu kite akn jumpe lg insan spertinya..
tu msalahnya..
klu ley lupe cam delete file kat pc , da lame aku wat..siap format lg.

tahla..
its too complicated..
sometimes we need 2 forget it.
sometimes we need to gain effort 4 it..
but , which one we should do..??
mase yg akn menentukan..

sbb aku percaya..
die juga rase ape yg aku rase..

just die terpaksa...

fana said...

nape sume org emotional nie..wat kau emo gak lah...

Para Jamaludin said...

Pendapat orang mungkin kurang relevan pada pendapat sendiri, tapi masih boleh ditimbang tara untuk mencapai satu keputusan.

Keputusan yang mcm mana? Hah! Ini yang kita tak tau ni(cte los dan faun)

Keputusan yang pasti laa...

dionzo de sauza said...

ok..

as the conclusion(da mcm muet td da)..
sumenye bergantung pada diri sndiri..
kalu rase ia berbaloi dilupakan ,lupakan..
kalu rase ia terlalu berharga untuk dilupakan , simpan ia sbg kngan yg mendorong untuk terus maju..

ok.
akhir kata..
majula sukan untuk negara..

rahmat said...

ko kne kencing ni dion.
ne de kaitan.
saving otak dier ar tu.
haha.
meh amik otak ak.nak.