lembu vs pencuri

beberapa hari lepas...
ketika aku sedang2 lepak2 menunggu tibanya solat jumaat...
aku didatangi si dajal bertanduk 9..
berkaki 3..
bertangan 4..
tp itu hanye la jelmaan nya di mataku..
realitinya die ade la seekor hamster yg comel..
lg comel dr hamtaro...
itu la senior course ku...
CHAVI a.k.a CABI a.k.a McGyVER a.K.a SPARTAN
huhu..
ni hamsternya..


tenang bukan mukanya..

knp hamster ini tenang...??
itu la persoalannya..

knp die mnjadi tajuk utama entry kali ni..??
sbb ni la jejaka yg telah memelihara aku sejak dari part1 sampaila skrg..
bygkan..
dulu mase aku part1 kat wing 1b sr..aku sorg je part 1 DIIA..
dia la tempat aku mngadu..
kalu nak menyusu pown aku menyusu kat die..
kire die ni senior + hamster susuan aku la..
hahaha
die ni perangai tah hape2 tah..
tp yg penting tenang giler...
xkesah la ade masalah ke..final ke..
die tetap bgitu..

berbalik kembali pd citer td..
kisahnya mcmni.,..
jumaat lalu..
mase ngah lepak2 duk kat bilik...
tibe2 cabi ni masok bilik..
abes semua perabot bilik diterbalikkannya...
pas abes semuanya dterbalikkan..
aku tanye die...

aku : knp bi..??
cabi : xde pape saje je..sbnarnya aku nak tunjukkan sesuatu pd ko..
aku : ape die..??
cabi : aku nak ajar ko cara ikat lembu ngan pencurik..
aku : owh..sebab tu je ko terbalikkan semua barang ni..??(aku da mula strecthing).
cabi :hehehe..lebih kurang begitu la..(ngan muke comel die)..
aku : owh ( kaki da kat perut die)..
cabi :trimas dion..ko la junior aku plg berkeyakinan..(sambil mgusap2 perut comelnya)..tp ko nak tgk tak benda yg aku nak ajar ni..aku  ajar kat junior kos yg aku percaya je..ilmu ni xboleh ajar sebarangan org..bahaya..
aku : oh..nak..tunjukla..

lalu die pown tunjukkan..

ikatan pertama adelah mengikat lembu...

penonton bertuah yg dipilih menjadi lembu adelah encik waller..
ni la sedutannya:

cabi : mula2 ikat kaki lembu tu..ikat molek2..t terlepas..
waller: ni bukan nak ikat lembu ni..ni nak jerat musang bi..
cabi : ko diam ..pang (plempang dihadiahkan)..
waller : (kelu~~)
cabi : maaf aku terpaksa..hahaha..



cabi : pastu ikat kepala die lak..pastikan lebu tu dalam kedudukan duduk spt ni..
waller :(berkira2 untuk bersuara)..
cabi : ape ko nk cakap si tua..luahkan..
waller : tp bi , lembu mane ley duduk mcmni..ayam bolehla..
cabi : piang..!!(sedas lg plempang dihadiahkan)..mejawab ea..jgn persoalkan perlakuan aku..
waller : baeekk...(sambil mengurut2 spek mata beliau yg sakit)..
cabi : ni la cara nye mengikat lembu,,sekian..

pastu cabi mendesak kami tuk melihat demonstrasi beliau yg seterusnya iaitu cara mngikat pencurik...


cabi :mule2 dudukkan pencurik tu...mcmni ..ok..??
waller : tp bi..ko ingat pencurik tu kwn ko ke..??
cabi : knp..??
waller : aku rase kalu aku pencuri ru,xdenye aku ikot ckp ko supaya duduk..aku sebat kepale ko nak..??
cabi : piang!!(sekali lg die kena)..kalu nak tanye gune akal..bukan otak.. ni bukan pencurik yg aku tgkap sorg la..ni pncurik yg org kampong ramai2 tgkap..sekeliling ni ramai org ngah keliling..xkan pencurik tu nak sebat kepala aku lak..buduh..
waller : baeekk..(sambil menggaru2 pusatnye)..
cabi : seterusnya lilit tgn die mcmni..pastu lilit lg..sampai korg yakin die xbernafas lg..
waller :(konfius~~)
cabi : baek ko diam dari berkata2..
waller : tpkan bi , aku da mula ragu2 ngan tindakan ko ni..ni da mcm nak ikat lembu..patutnya td ko ikat mcmni..
cabi : ko diam..aku btol..ko salah (tangan cabi da dinaikkan setinggi 90 darjah)..
waller :(diam~~)
cabi : korg lilit je tangan pencurik tu berulang2 mcmni..

pastu...

cabi : pastu kite lari..hahaha
waller: ape maksud ko ni bi..??
cabi : welcome to jack ass si tua..lu kena beb..
waller : jahat la ko ni..(sambil2 merengek manje)..
cabi : padan muke..aku nak ajar ko..jgn mudah percaya org..terutamanya aku..haha
waller : jaga ko..(sambil mengejar cabi,cabi lupe yg diikat hanye tangan ..bukan kaki sekali..)..

selepas tu waller cube mmbuka ikatan tersebut..


 die cube buka menggunakan gigi nya yg kuat tu..tp agak sukar..lg2 dgn cabi yg gelak berguling2 didepannya..
tp akhirnya beliau berjaya...
dan korg ley teka la ape yg berlaku pastu..
cabi diikat..dan digantung di kipas..
arwah skrg selamat dikebumikan di perkuburan nirvana..

kesimpulannya..sape nak dapat A tok kor jpa yg ade byk blaja ikatan tu..leyla blajar ngan cabi.,beliau da tahap komander bersara da...
huhu...

14 comments:

SaiyidahAisyah said...

haha ini sengal kan.kaedahnye sungguh laa.

dionzo de sauza said...

haha...ni sume kaedah yg berguna

azrina said...

omg! kejamnye korang.. kesian waller..

badek_gonzalez said...

cabi pernah selamatkan aku dikala aku sesat di kuala lumpur..
anak kampung ini diselamatkan oleh cabi
semenjak itu, aku bernazar
setiap kali aku jumpe cabi, aku akan jerit,
"CABI!MY HERO!"

kesimpulan?
cabi best..kem salam kat die

acapabdulrahim said...

waha. cabi dah boleh apply tuk ambik degree in mengembala dah pas diploma t.

:)

Para Jamaludin said...

wah! boleh gelak sampai asar minggu depan nehh!

dionzo de sauza said...

to azrina :
knp kesiankan waller..??
ade ape2 ea ngan dier..??hehehe

to badek..:
yeah..die adelah yg terbaik...
die bukan sje pnh mnyelamatkan ko..malah telah mnyelamatkan 1 sr..

to acap :
die xnak sambung degree..
kate nye "aku pas diploma ni nak duk tepi tong sampah je..makan sampah".

tp para jamaludin :
sampai asar..??
tp semua ni cukup sampai sok luse je..??

azrina said...

eh...
xde pape. jgn nak wat cite lak.

dionzo de sauza said...

yeake....??
sy tahu ape yg sdg berlaku..
lalalala~~~~

azrina said...

huh??!!??
ape yg sdg berlaku dion??
dush3..

dionzo de sauza said...

adela...
waller...
erm..
kamu...
hehehe..(gelak jahat)..

azrina said...

merepek jek! mane de pape...

norzila musman said...

ksian sngguh cabi..
x ksian lngsung kat waller.
huhu..
cabi sbnrnye m'jd mngsa lembu,oleh itu die tlah m'bls dendam pd waller..
(btul ker crite sy??hekhekhek..)

dionzo de sauza said...

lebih kurg..
mase kecik..
idop cabi mcm tarzan..
bezanya dia dibela lembu..
huhu..
jd bile besar die jd mcmtu..
waller plak hanyelah penonton bertuah yg dianiaya..